(078) 641 12 34

Afripads

Afripads

50 dagen per jaar; 2 weken per schoolperiode; 4 dagen per maand…

Het aantal dagen / weken dat een meisje in Oeganda gemiddeld niet naar school gaat vanwege haar menstruatie. En dat komt neer op zo’n 20% van de lesuren! Een probleem waar UCCF met haar nieuwe project een doeltreffende oplossing voor biedt: Afripads!

Het probleem

Menstrueren is een maandelijks terugkerende uitdaging voor meisjes in Oeganda. Geld om duur maandverband te kopen, is er namelijk niet. Bananenbladeren, stukken stof, oude kranten en zelfs modder worden ingezet om de menstruatie op te vangen. Verre van comfortabel en hygiënisch. Het gevaar van doorlekken stimuleert een schaamtegevoel dat resulteert in schoolverzuim. Een verzuim dat kan oplopen tot 20% van de lestijd.

Thuisblijven van school is een optie die vele meiden kiezen tijdens hun menstruatie. Helaas is er ook een overgrote groep die voor een andere oplossing kiest: seks. Oegandese jongens betalen jouw maandverband in ruil voor seks. Een steeds groter probleem met zwangerschappen en geslachtsziekten tot gevold.

Voor UCCF grote reden om het Afripads project te starten dat meiden voorziet in een comfortabele en hygiënische oplossing tijdens hun menstruatie.

Wat is Afripads?
Afripads is een wasbaar maandverband dat meiden een jaarlang bescherming biedt tijdens hun menstruatie. Het wasbaar maandverband is een lokaal product dat door Oegandese vrouwen in Masaka wordt gemaakt. Een kit bestaat uit een houder, pads en een waszakje.

 

De pad wordt in de houder geplaats en vastgemaakt in de onderbroek. De kit biedt grotere pads voor de heftigste dagen en kleinere pads voor de lichtere dagen van de menstruatie. Volle pads worden in het waszakje meegenomen naar huis om gewassen te worden.

Hoe werkt Afripads?

UCCF selecteert in overleg met de project director in Kasaali een groep meiden die voordeel hebben bij een setje Afripads. Deze meiden worden met hun moeder uitgenodigd voor een trainingsbijeenkomst. Onze social worker ter plaatse legt uit hoe het product werkt. Aan het einde van de training krijgt elk meisje 2 setjes Afripads. Eén setje voor de moeder / tante in het gezin en één kit voor haarzelf. Op deze manier voorkomen we dat de set door een volwassene in het gezin wordt afgepakt.

De resultaten

“Thanks you for preventing my daughter from leaving school!”Het zijn de woorden van een dankbare moeder wiens dochter school voorgoed wilde verlaten. Haar onregelmatige cyclus zorgde voor zoveel schaamte dat ze de vernedering van het doorlekken niet nog een keer wilde. En toen was daar ons Afripads project.

Het setje wasbare maandverband bleek het antwoord. Niet alleen voor haar dochter, maar voor alle kinderen die het setje kregen. Zo vertelde Petronilla (12jr.): “You need to continue this project so that my friends in other schools will have this improvement in their lives too!”

 

UCCF kan, dankzij onze samenwerking met www.afripads.nl,  voor 5 euro een setje Afripads uitdelen in Oeganda.

Help je mee?! Doneer nu!

Wij zoeken nog een sponsorouder!

Steven Kyambadde
hrak 560

Ik ben een jongen van 5 jaar. Ik woon in Kakuuto/ Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders.Op school is mijn leukste vak tekenen. Thuis help ik met water halen . Later wil ik dokter worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Shadria Namulindwa
HRAK 557

Ik ben een meisje van 4 jaar. Ik woon in Kakuuto / Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders. Thuis help ik bij het afwassen. Later wil ik verpleegster worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Jesca Nassazi
HKKA051

Ik ben een meisje van 13 jaar en woon in Kasaka / Rakai. Ik woon daar samen met mijn oma. Thuis help ik met het schoonhouden van het erf. Later wil ik Verpleegster worden. Wilt u mij daarbij helpen?

Helpen
€30 p/m
Sheila Najjumba
HKKA 330

Ik ben een meisje van 6 jaar. Ik woon in Kasaka / Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders. Thuis help ik bij het schoonmaken van het huis. Later wil ik dokter worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Promise Nakkiriza
HKAS 218

Mijn naam is Promise Nakkiriza ik ben 7 jaar en woon in Kasaali / Rakai. Dat ligt in Oeganda. Ik woon daar samen met mijn ouders. Thuis help ik met Afwassen. Later wil ik Verpleegster worden.

Helpen
€30 p/m

Steun een project

Ik wil helpen »

Sponsor een kind

Meer informatie »

Shop voor UCCF

Shop bekijken »