(078) 641 12 34

Solarproject

Solarproject

Om 7 uur gaat letterlijk het licht uit in Rakai. De ligging bij de evenaar zorgt voor deze vroege duisternis. Om toch huiswerk te maken en het huishouden te kunnen doen, maakt de plaatselijke bevolking gebruik van paraffinelampen. Een dure, ongezonde manier van licht genereren die vergaande gevolgen voor de gezondheid heeft. Een serieuze bedreiging voor de kinderen...Bij het gebruik van de lampjes komen ongezonde dampen vrij die ademhalingsproblemen en luchtweginfecties tot gevolg hebben. De dampen veroorzaken prikkende ogen en op lange termijn een verslechtert vermogen om te zien. Jaarlijks worden teveel kinderen met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van brand, veroorzaakt door de kerosinelampjes. Het geringe licht dat de lampjes geeft, veroorzaakt niet in de laatste plaats vermoeidheid en concentratieproblemen. Een alternatief voor deze lampjes was er in Rakai nog niet. Tijd voor een oplossing: het solarproject. We maken gebruik van de zon en zetten de zon om in bruikbaar licht m.b.v. een solarlamp. Een energiebron die we bijna onbeperkt kunnen gebruiken.De selectie

Vooraf worden geïnteresseerde families geïnformeerd over het project. Ze krijgen een training in het gebruik van de lamp. Deze training geeft de mensen basiskennis over het generen van elektriciteit uit zonlicht. Ze leren over de werking van de lamp en horen de voorwaarden om deel te nemen aan de pilot. Na afloop kunnen families zich aanmelden voor de pilot. De definitieve selectie wordt gedaan door onze partnerstichting Celebrate Hope Ministries waarbij wordt gekeken naar de meerwaarde van dit project voor het desbetreffende gezin.

Hoe werkt het solarproject?

De families krijgen de lampen niet gratis. Om duurzaamheid van het project te verbeteren, betalen de gezinnen maandelijks 3000 UGS voor 2 solarlampen. Dit bedrag is een fractie van de kosten die maandelijks aan paraffine wordt uitgegeven. Dit geeft de families een gevoel van eigenaarschap. Dit komt de duurzaamheid van het project ten goede. Iets wat je zelf hebt gekocht geeft meer reden tot voorzichtigheid dan iets waar je zelf niets voor hoefde te doen.De betaling geldt 6 maanden lang. Het geld dat de families betalen, wordt gebruikt om een installateur en controleur te betalen. Deze komt elke maand bij het gezin langs om de status van de lamp en het gebruik te checken. Een stuk evaluatie binnen het project. Omdat dit door de families zelf wordt betaald, is het project, na import van de lampen, zelfvoorzienend. De betaling geeft gedurende een jaar ook recht op gratis reserveonderdelen. Na 6 maanden is de lamp volledig eigendom van het gezin. Na deze periode is het gebruik geautomatiseerd en hebben we implementatie en kwaliteit gewaarborgd. 

De winst

Het solarproject heeft de volgende positieve gevolgen voor de families:

• Verbeteren van de gezondheid van de kinderen.
• Veiliger maken van de leefomgeving door het risico op brand te verminderen
• Verbeteren van de financiële situatie. Het eerste half jaar vermindering van de maandelijkse lasten om licht te generen. Na een half jaar zijn deze kosten volledig weggevallen.
• Werken vanuit een stukje eigenaarschap. Dit stimuleert het eigen verantwoordelijkheidsgevoel en draagt bij aan de duurzaamheid van het project.
• Zelfvoorzienendheid en economische stimulans in het dorp
• Verlengen van de dag door effectief gebruik van licht mogelijk te makenUCCF kan voor 40 euro een solarlamp uitdelen in Oeganda.

Help je mee?! Doneer nu!

Wij zoeken nog een sponsorouder!

Steven Kyambadde
hrak 560

Ik ben een jongen van 5 jaar. Ik woon in Kakuuto/ Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders.Op school is mijn leukste vak tekenen. Thuis help ik met water halen . Later wil ik dokter worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Shadria Namulindwa
HRAK 557

Ik ben een meisje van 4 jaar. Ik woon in Kakuuto / Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders. Thuis help ik bij het afwassen. Later wil ik verpleegster worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Jesca Nassazi
HKKA051

Ik ben een meisje van 13 jaar en woon in Kasaka / Rakai. Ik woon daar samen met mijn oma. Thuis help ik met het schoonhouden van het erf. Later wil ik Verpleegster worden. Wilt u mij daarbij helpen?

Helpen
€30 p/m
Sheila Najjumba
HKKA 330

Ik ben een meisje van 6 jaar. Ik woon in Kasaka / Rakai. Ik woon daar bij mijn ouders. Thuis help ik bij het schoonmaken van het huis. Later wil ik dokter worden. Wilt u mij daarbij helpen ?

Helpen
€30 p/m
Promise Nakkiriza
HKAS 218

Mijn naam is Promise Nakkiriza ik ben 7 jaar en woon in Kasaali / Rakai. Dat ligt in Oeganda. Ik woon daar samen met mijn ouders. Thuis help ik met Afwassen. Later wil ik Verpleegster worden.

Helpen
€30 p/m

Steun een project

Ik wil helpen »

Sponsor een kind

Meer informatie »

Shop voor UCCF

Shop bekijken »